Ville Hytönen

Kuvassa Ville Hytönen

Olen Porvoossa syntynyt ja nyt Viron Harjumaalla sijaitsevassa pienessä majakkakylässä asuva kirjailija ja toimittaja. Tunnen olevani ylirajainen henkilö, kotimaani on siellä missä reppuni ja asunut olen Uudenmaan ja Viron lisäksi Varsinais-Suomessa, Savossa, ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Olen avustanut useita kymmeniä suomalaisia lehtiä ja Yleisradiota sekä kirjoittanut noin 40 teosta proosaa, lyriikkaa, asiaproosaa ja lastenkirjallisuutta. Teoksiani on käännetty viroksi, ruotsiksi, norjaksi, italiaksi ja kreikaksi ja runoutta 18 kielelle. Töitä olen tehnyt useissa kymmenissä eri maissa, viimeksi Uzbekistanissa.

Toimin vuosina 2001-2018 perustamani Kustannusosakeyhtiö Savukeitaan kirjallisena johtajana sekä nuorempana isäntänä kirjakauppa Tulenkantajissa 2012-2015. Nyt keskityn kirjoittamiseen, joskin toimin Suomen kirjailijaliiton johtokunnan jäsenenä.

Olen ymmärtääkseni saanut Suomen pienimmän ja suurimman kulttuuripalkinnon, sillä vuonna 2010 sain Valtioneuvoston vain kerran jakaman “Sammon tekijät” -suurpalkinnon (50 000€) ja muutama vuosi aiemmin Nuoren Voiman Liiton “Nuori Voima” -palkinnon (1€). Olen ollut palkintoehdokkaana myös vuoden parhaasta matkakirjasta, runokirjasta kuin lastenkirjastakin eri vuosina.

Kirjoitan laaja-alaisesti eri aiheista, viime aikoina journalismia turvallisuus- ja ulkopolitiikasta, kulttuurista kuin matkailustakin. Tunnen erinomaisesti Viron asuttuani siellä kahdeksan vuotta ja kirjoitettuani Viron taloudesta ja kulttuurihistoriasta useita kymmeniä lehtiartikkeleita ja neljä kirjaa.

Pitkäaikaisen kokemukseni kustantajayrittäjyyden parissa työtapani ovat hioutuneet melko taloudellisiksi ja työtehokkuuteni varsin hyväksi. Pienen kustantamon johtajan ja kustannustoimittajan työ on hektistä ja vaatii hyvää laatua pienessä ajassa.

Löydän yrityksesi tarinasta ne asiat, jotka jäävät ihmisten muistiin vuosikymmeniksi. Olen kuunteleva ja tarkkaavainen ja kunnioitan yrityksiä, jotka ovat keksineet keinon tehdä asioita omalla tavallaan ja löytäneet oman yrityskulttuurinsa.

Teeme ära, eli tehdään pois, kuten Virossa sanotaan, mutta tehdään komeasti.