Sini Silvàn

Valttikorttina huumorintaju

Olen Sini Silvàn turkulainen, henkisesti savolainen freelancertoimittaja. Asun Turussa, mutta sielunmaisemani ovat Etelä-Savossa, Puumalassa, Saimaan rannalla, jossa olen syntynyt 1967.

Aloitin toimittajan työt Puumala-lehdessä vuonna 1991, parhaaseen lama-aikaan. Olin vastavalmistunut metsätalousinsinööri, jota pyydettiin töihin paikallislehteen. Tarvittiin ihminen, joka ymmärtää, mitä paikallislehdessä pitää kirjoittaa. Uran varrella töitä ei ole juuri tarvinnut hakea, ne ovat kutsuneet. Kesätoimittajana olin myös Metsälehdessä ja Turun Sanomissa. Turkuun päädyin pysyvästi, kun minua pyydettiin töihin Turun Päivälehteen.

Toimin myös Turun Kiinteistöliikelaitoksen tiedottajana, mutta irtisanouduin vakituisesta ja ryhdyin freelanceriksi, koska halusin tehdä sitä, missä olen parhaimmillani. Teen töitä yritysmuotoisesti. Yhtälö on yksinkertainen: kun tekee töitä, tulee rahaa, kun ei tee, ei tule. Olen ollut freelancerina kymmenen vuotta – ja saanut asuntolainani aina maksettua.

Freelancerina olen kirjoittanut esimerkiksi Säteilyturvakeskuksen Alara-lehteen, terveys- ja sosiaalialan tiede- ja johtamislehteen Premissiin, joka oli johtamiskorkeakoulu itselleni.
Lisäksi olen kirjoittanut Mediuutiset-lehteen, useisiin ammattiliittojen lehtiin, laakerifirma TekniikkaCenterin asiakaslehteen TC-Sanomiin, Calcus firman asiakaslehtiin, Turkupostiin, Maininkiin, Turun Sataman Aboard-lehteen sekä Suomen Kuvalehteen, Turun Sanomiin ja Helsingin Sanomiin. Olen myös työskennellyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Lasaretti ja LasarettiPlus –lehdissä toimituspäällikön sijaisena sekä Pro Terveys -lehden toimitussihteerinä. Tein kymmenen vuoden ajan juttuja Akuutti-terveysohjelmaan TV1:lle. Olen tehnyt myös sisällöntuotantoa viestintätoimisto Pilgrimin asiakkaille. Kunnia-asiani on tehdä hyvää jälkeä ja pitää kiinni aikatauluista.

Kirjoitin ylioppilaaksi Puumalan lukiosta, valmistuin metsätalousinsinööriksi Nikkarilan metsäopistosta 1990 ja maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineena journalistiikka 2008.

Pidän aivoni virkeinä juoksemalla puolimaratoneja ja hiihtämällä Finlandia-hiihdon vuosittain. Luen paljon ja ja olen äiti 15-vuotiaalle nuorelle miehelle. Lisäksi olen aktiivinen ammatillisella saralla eli Turun Journalistiyhdistyksen puheenjohtaja.

Tärkein työkaluni on kyky kuunnella, aito kiinnostus ihmisiin ja haastaviinkin asioihin tuotannonohjausjärjestelmät mukaan lukien. Innostun, kun pääsen esimerkiksi metallintuoksuiselle konepajalle, jossa oikeasti tehdään jotakin. Ja ässänä hihassa on hyvä huumorintaju. Olennaista on osata nauraa myös itselleen.

Sini Silvan