Jorma Pihlava

Kuvassa Jorma PihlavaKUKA MITÄ HÄH?

Olen Jorma Pihlava, joulukuussa 2014 eläkkeelle siirtynyt toimittaja.

Koska kirjoittamishimoni osoittautui sammumattomaksi, perustin helmikuussa 2019 toiminimen. Sanojen vääntelijän päätoimiala käsittää tieto- ja kaunokirjalliset sekä freelance-toimittajan työt. Y-tunnus löytyy.

Työskentelin kirjoittavana ja valokuvaavana toimittajana ensin Tyrvään Sanomissa vuodesta 1980 vuoden 1989 loppuun, minkä jälkeen kuukautta vaille 25 vuotta Turun Sanomissa, josta sain elämäni ainoan lopputilin, kun työpaikkani Säkylän aluetoimitus lakkautettiin yt-neuvottelujen yhteydessä.

Synnyin syyskuussa 1951 ja kirjoitin ylioppilaaksi 1970. Opiskelin aluksi Kauppakorkeakoulussa markkinointia ja myöhemmin Tampereen yliopistossa tiedotusoppia. Opintojen välissä asepalvelin reservin vänrikiksi ja työskentelin mm. asiakaspalvelijana urheiluvälineliikkeessä, salaojittajana, maan- ja talonrakennustöissä sekä konepuuseppänä. Tunnen (työ)elämää aika monelta kantilta.

Toimittajan työni ohessa kirjoitin mainostekstejä sekä laadin Vammalan seudun pankkitoimihenkilöiden sekä yhdessä toimittaja Ilkka Vänttisen kanssa Vammalan yrittäjien historiikit.

Eläkepäivien merkittävimmät julkaisut ovat Seija Saarisen kirja Kahvipussin toinen tulevaisuus (Paasilinna 2016), jossa toimin valokuvaajana sekä tuoreimpana Isä, poika ja tekemisen meininki — Sisustus-Nummi Oy:n tarina (Kuvateksti Teemu Järventie 2019).

Yritysten ja talouden seuranta oli koko ajan tärkeä osa toimittajan työstäni. Minulla on ollut tilaisuus tutustua lukuisiin yritysjohtajiin sekä yritysten avainhenkilöihin ja itse toimintaan. Esimerkkeinä pitkäaikaisista ja läheisistä seurantakohteista voin mainita Apetit Oyj:n (ent. Lännen Tehtaat) ja ympäristötuotteisiin keskittyneen, innovatiivisen Biolan Oy:n.

Olen himolukija, joka harrastaa raviurheilua, perhokalastusta ja ruuanlaittoa. Bisnestä teen kirpputoripöydän takaa. Lisättäköön vielä, että olen raitis, pääni on terävässä kunnossa ja kropankin kanssa pärjään, vaikka en maailman ketterimpiin kuulukaan.

Jorma Pihlava
Sanojen vääntelijä
jore@sci.fiKuva Sisustus-Nummi Oy: julkaisusta