Jorma Pihlava

KUKA MITÄ HÄH?

Olen Jorma Pihlava, joulukuussa 2014 eläkkeelle siirtynyt toimittaja.

Koska kirjoittamishimoni osoittautui sammumattomaksi, perustin helmikuussa 2019
toiminimen. Sanojen vääntelijän päätoimiala käsittää tieto- ja kaunokirjalliset sekä
freelance-toimittajan työt. Y-tunnus löytyy.

Työskentelin kirjoittavana ja valokuvaavana toimittajana ensin Tyrvään Sanomissa vuodesta 1980 vuoden 1989 loppuun, ja sen jälkeen kuukautta vaille 25 vuotta Turun Sanomissa, josta sain elämäni ainoan lopputilin, kun työpaikkani Säkylän aluetoimitus lakkautettiin yt-neuvottelujen yhteydessä.

Synnyin syyskuussa 1951 ja kirjoitin ylioppilaaksi 1970. Opiskelin aluksi Kauppakorkeakoulussa markkinointia ja myöhemmin Tampereen yliopistossa tiedotusoppia. Opintojen välissä asepalvelin reservin vänrikiksi ja työskentelin mm. asiakaspalvelijana urheiluvälineliikkeessä, salaojittajana, maan- ja talonrakennustöissä sekä konepuuseppänä. Tunnen (työ)elämää aika monelta kantilta.

Toimittajan työni ohessa olen kirjoitellut mainostekstejä sekä laatinut Vammalan seudun
pankkitoimihenkilöiden sekä yhdessä toimittaja Ilkka Vänttisen kanssa Vammalan yrittäjien historiikit. Parhaillaan, kevättalvella 2019, on menossa vaativa historiikkityö.

Yritysten ja talouden seuranta oli koko ajan tärkeä osa toimittajan työstäni. Minulla on ollut tilaisuus tutustua lukuisiin yritysjohtajiin sekä yritysten avainhenkilöihin ja itse toimintaan. Esimerkkeinä pitkäaikaisista ja läheisistä seurantakohteista voin mainita Apetit Oyj:n (ent. Lännen Tehtaat) ja ympäristötuotteisiin keskittyneen, innovatiivisen Biolan Oy:n.

Olen himolukija, joka harrastaa raviurheilua, perhokalastusta ja ruuanlaittoa. Bisnestä teen kirpputoripöydän takaa. Lisättäköön vielä, että olen raitis, pääni on terävässä kunnossa ja kropankin kanssa pärjään, vaikka en maailman ketterimpiin kuulukaan.

Jorma Pihlava
Sanojen vääntelijä
jore@sci.fi