Heidi Pelander

Toimittaja. Tarinankertoja. Ammattikirjoittaja.

Olen 36-vuotias turkulainen tarinankerronnan ammattilainen ja yrittäjä. Elämänmakuiset tarinat, yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmiskohtalot saavat minut innostumaan tKuvassa Heidi Pelanderoimittajan työstä aina uudelleen. Monimutkaisten asioiden paketoiminen lukijaystävälliseen muotoon on työni arkipäivää. Haastateltavan kanssa saavutettu luottamus on minulle pyhää.

Teen töitä yritykseni Heidi Pelander Median kautta. Kirjoitan monipuolisesti esimerkiksi lounaissuomalaisen elinkeinoelämän ilmiöistä ja yrittäjien arjesta, opetusalan käänteistä, sairaanhoitopiriin asioista ja kirkon kuulumisista. Asiakkaitani ovat muun muassa Turku Business Region, Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehti, Opettaja-lehti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Teen yhteistyötä ammattivalokuvaajien kanssa ja kuvaan myös itse.

Olen yhteiskuntateiden maisteri, mutta todellisen toimittajuuden korkeakoulun olen käynyt varsinaissuomalaisissa sanomalehdissä. Paikallislehtitöissä (Loimaan Lehti, Auranmaan Viikkolehti) oppi keräämään ja analysoimaan tietoa sekä kohtaamaan ihmisiä, oli tapahtumapaikkana valtuustosali, konepaja tai savinen pellonlaita. Turun Sanomissa olen tehnyt uutistoimittajan, aluetoimittajan ja tuottajan töitä.

Perustin oman mediayritykseni vuonna 2014. Se oli palkkatyöhön tottuneelle jännittävä hyppy tuntemattomaan, jota en ole katunut. Freelancerina saan tehdä viestintätöitä monipuolisemmin kuin koskaan. Kirjoittamisen ja valokuvaamisen lisäksi olen esimerkiksi pitänyt mediakoulutusta kauppakorkeakoulun henkilökunnalle ja vetänyt paneelikeskusteluja. Olin kirjoittamassa myös Turun Nuorkauppakamarin Pop Out Turku -kirjaa, joka kertoo 15 turkulaisyrityksen tarinat. Hauskinta työssäni on se, ettei koskaan tiedä, mistä itsensä seuraavaksi löytää – vaikka kirjoittamasta historiikkia!

Olen opiskellut journalistiikkaa Tampereen yliopistossa ja kansainvälistä politiikkaa ja journalismia Liverpoolin John Moores -yliopistossa. Välivuosi lukion jälkeen venähti neljäksi vuodeksi Englannissa, ja kandiopinnot Liverpoolissa veivät toimittajan urapolulle. Muistelen lämmöllä vuosia Englannissa ja Tampereella, mutta lopulta paljasjalkainen turkulainen halusi palata sinne missä sydän on. Koti löytyi lopulta yli satavuotiaasta puutalosta Turun keskustasta.

Vapaa-ajalla vietän aikaa pikkuruisen poikani ja puolisoni kanssa, laitan hyvää ruokaa, luen niin paljon kuin ehdin ja uin valmentajan johdolla. Sielunmaisemani ja perheeni rentoutumisen tyyssija on mökki Lappajärven rannalla Etelä-Pohjanmaalla.

Heidistä sanottua:

”Todellinen kirjoittamisen ammattilainen.” / Jonna Normia, Turun Nuorkauppakamari

”Toimitussihteerin unelmatyyppi.” / Mervi Sipilä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

”Sovitut aikataulut pitävät.” / Jukka-Pekka Harju, Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehti

”Löytää aiheista olennaisen ja tuo sen analyyttisesti esille.” / Ritva Setälä, Turun Sanomat

”Nopea ja idearikas persoona, joka ei kaihda kimuranttejakaan aiheita.” / Suvi Vainio, Tyks