Valtteri Mörttinen

Olen Helsingissä tukikohtaa pitävä kirjallinen palkkasoturi.

Valtteri Mörttinen
Kansanomaisemmin termein puhun itsestäni vapaana toimittajana ja yrittäjänä. Miellän itseni ensi-
sijaisesti kulttuuritoimittajaksi, mutta kummasti asiakkaat muutakin jatkuvasti tilaavat.

Aktiivisimpia asiakkaitani ovat aikakauslehdet: taipumaton klassikko Apu, pääkaupungin kaduilla ansaintamahdollisuuden työttömille tarjoava Iso Numero, neljän eri maakuntalehden yhteinen viikkoliite Sunnuntaisuomalainen ja useat elokuvataiteen erikoisjulkaisut. Kotimaisten julkaisujen ohella olen sotkenut ajoittain näppini myös yhdysvaltalaisten urheilusivujen painomusteeseen. Satunnaisia toimeksiantajia kaikilla aihealueilla on muutamassa vuodessa kertynyt yhteensä parikymmentä.

Olen ryhtynyt päätoimiseksi kirjoittajaksi vasta 2016. Päivätyökseni toimin siihen asti kiinteistöhuoltomiehenä ja järjestyksenvalvojana, mutta saatuani jalkani oven väliin päivälehtien avustajana hakeuduin pitkän tauon jälkeen takaisin koulun penkille ja hylkäsin oikeat työt. Suoritin Tampereen yliopistossa kandidaatin tutkinnon pääaineinani journalistiikka ja mediatutkimus ja sivussa perehdyin myös politiikan tutkimukseen.

Elokuussa 2020 kustannusyhtiö Docendo julkaisi kirjoittamani vaihtoehtohistoriikin Näin talossa – tarinoita Tampere-talosta. Teos herätti kiitettävästi huomiota myös mediassa, niin kuin teki myös seuraava kirjani Teemu Rannikko – Pelin tekijä syksyllä 2021. Siinä missä Näin talossa on kokoelma tarinoita ja muistijälkiä merkittävän yrityksen historian varrelta, Pelin tekijä puolestaan on tyyliltään puhdas elämäkertateos, jossa kohdehenkilö avaa ikkunan omaan elämäänsä ja paljastaa tarinan oman menestyksensä takana. Kummankin genren ominaisuudet soveltuvat myös sinun yrityshistoriikkiisi.

Leipälajini on laaja ja pohtiva teksti. En ole uutishaukka vaan tapaan odottaa, että nopeuskilpailijat ovat saaneet oman osuutensa hoidettua, ja perehdyn sen jälkeen aiheisiin hartaasti ja tarkkaan. Formaatit eivät ole mikään rajoitus – teen henkilöjutut, ilmiöjutut, reportaasit ja tarvittaessa kevyet matkailuartikkelitkin.

Sinun yrityksesi tarinan paketoin kansiin niin, että tulevat sukupolvet eivät ainoastaan voi vaan myös haluavat lukea sen. Räätälöidään yhdessä kattava ja kiehtova kokonaisuus, jotta työsi ja muistosi elävät ikuisesti. Tuon projektiin yhtäältä ammattitaitoni mutta myös kiinnostuneet korvani, jotka kuuntelevat asiakkaankin toiveet.