Susanna Luikku

Jos tarvitset nopeaa, ammattitaitoista ja monipuolista journalismin ja viestinnän ammattilaista, tässä sinulle on sellainen.

Minulla on yli 20 vuoden kokemus journalismin eri aloilta: päivälehdistä, radion uutistoiminnasta, erikois- ja aikakauslehdistä. Vahvin osaaminen löytyy urheilun, kirjallisuuden ja yhteiskunnallisten aiheiden kentältä, mutta yleisaikakauslehdissä ja freelancerina/yrittäjänä olen tottunut tarttumaan ja perehtymään lähes aiheeseen kuin aiheeseen.

Olen työskennellyt itsenäisesti eli yksin tai työparina kuvaajan kanssa useilla arvokisa- ja muilla reportaasimatkoilla Pekingistä Kairoon ja Addis Abebasta Petroskoihin, joten paineensietokykyä löytyy. Sitä on tullut testattua myös mm. urheilutoimituksen esimiestehtävissä ja eduskuntatoimittajana.

Luonteesta kertoo ehkä jotain, että perustin 1980-luvulla tytöille oman jääkiekkojoukkueen Kuopioon, koska sellaista ei ollut 300:aa kilometriä lähempänä. Ensimmäisellä kaudella jouduimme käytännössä luistelutaidottomina aikuisten naisten sekaan 1. divisioonaan ja hävisimme kaikki ottelumme maalierolla 5-127. Jäi sattuneesta syystä mieleen – mutta se joukkue (KalPa naiset) on edelleen olemassa ja tuottanut useita olympia- ja MM-mitalisteja. Oma harrastukseni kesti 20 vuotta. Urheilun kentällä jääkiekko on siis omin laji, mutta olen seurannut työtehtävissä aktiivisesti myös mm. jalkapalloa, yleisurheilua, hiihto- ja kamppailulajeja.

Koulutukseltani olen tiedotusopin kandidaatti Tampereen yliopistosta, pääsivuaineena oli kansainvälinen politiikka. Vuoden 2021 alusta olen toiminut itsenäisenä ammatinharjoittajana. Pääasiassa minua työllistävät aikakauslehdet (Seura, Eeva, Trendi, Kotilääkäri, Apu Terveys) sekä maakuntalehtien urheilutoimitukset (Lännen Media -yhteistyö).

Tämän syksyn toimin opettajana Helsingissä HEO-kansanopistossa, vastuualueinani urheilutoimittajalinja sekä kirjallisuus. Olen vetänyt paneelikeskusteluja sekä ollut ohjelmissa ja tilaisuuksissa puhujina aiheesta urheilun ja yhteiskunnan suhde (Ulkopoliittinen instituutti, Yle Radio Suomi, Ykkösaamu).

Motto: Kaikki järjestyy, kun vaan tekee.

CV:

Freelancer 2021- (kirjoitus, opetus- ja juontotöitä)

Apu ja Image 2006-2020 (toimittaja, vastuualueina urheilu, kirjallisuus, yhteiskunta ja EU-politiikka sekä toimitussihteeri)

Urheilulehti 2000-2005 ja työkierto 2015-2017 (urheilutoimittaja, toimitussihteeri, toimituspäällikön sijaisuuksia)

Turun Sanomat 1999 (urheilun kesätoimittaja)

Helsingin Sanomat 1998 (urheilun kesätoimittaja)

Hämeen Sanomat (urheilu- ja kotimaantoimittaja)