Ilari Tapio

Olen vuonna 1955 syntynyt porilainen toimittaja ja kirjoittaja.

Oikeastaan porilaisuuteni kanssa on vähän niin ja näin. En ole syntyperäinen karhukaupunkilainen, mutta sukujuuriltani olen satahämäläinen. Lisäksi olen Satakunnan Kansan toimittajana, alue-esimiehenä ja uutispäällikkönä vaikuttanut maakunnassa vuodesta 1986 ja asunut sen pääkaupungissa vuodesta 2007. Kenttä on monella tavalla tuttu.

Vartuin, kävin kouluni ja kirjoitin ylioppilaaksi Tampereella. Sen jälkeen opiskelin ja tein journalismia Jyväskylässä ja Mikkelissä. Mökkimaakuntana Kainuukin on tullut tutuksi.

Kaikki nämä kokemukset ovat avartaneet kuvaani Suomesta. En ole nurkkakuntainen.

Työhistoriaani mahtuu myös ”oikeita töitä”. Olen ansainnut nuorena miehenä palkkani rakennusmiehenä, lavamiehenä, leirintäalueen hoitajana, trukkikuskina, lehdenjakajana, varastomiehenä, varastonhoitajana ja voimalaitosyöntekijänä sekä vanhusten palvelukeskuksen yleismiehenä Tukholmassa.

Määrittelen itseni ennen kaikkea kirjoittajaksi. Nyt teen töitä 12 sanomalehden eli muiden muassa Aamulehden, Turun Sanomien, Kalevan ja Satakunnan Kansan muodostamalle Lännen Medialle. Tässä työssä olen saanut Satakunnan Kansan uutispäällikkövuosien jälkeen ideoida ja laatia pitkiä reportaaseja sekä henkilökuvia. Ne ovat leipälajejani.

Kokeneena ja uteliaana journalistina olen aktiivinen uutisvirran seuraaja, mutta pidän myös historiaan paneutumisesta ja tarinoiden kirjoittamisesta. Olen musiikin ja muun kulttuurin suurkuluttaja ja sellaisena myös yksi Pori Jazzin taannoisen 50-historiikin kolmesta kirjoittajasta.

Vapaa-aikana matkustelen, patikoin ja seurustelen lasteni sekä lastenlasteni kanssa.