Erkki Saarinen

Eversti, jonka suurin aarre oli lastenkirja

Syyskuun alun iltapäivänä vuonna 1986 haastattelin Porin prikaatin silloista komentajaa, eversti Raimo Jokista hänen työhuoneessaan. Eversti valmistautui 50-vuotisjuhliinsa, minä puolestani olin paria vuotta vaille 30-vuotias nuori toimittaja Satakunnan Kansa -lehdessä.
Haastattelun lomassa huomasin, että everstin kirjahyllyssä sotahistorioiden välistä pilkotti tuttu kirja, Antoine de Saint-Exupéryn ”Pikku prinssi”.

”Asioiden merkitys ei piile niissä itsessään, vaan asenteessamme niitä kohtaan,” lainasi eversti kirjaa.

Usein me lokeroimme ihmiset sen mukaan mitä he tekevät. Everstit, yritysjohtajat, opettajat, toimittajat ja muut ovat itse muodostamiemme prototyyppien kuvajaisia. Kun he osoittautuvat muun laisiksi ihmisiksi, me yllätymme.

Se on henkilöhaastattelujen suola, sillä niinä oivalluksen hetkinä pääsemme tarinoiden alkujuurille, sinne mistä ihmisen elämän polut alkoivat ja miksi tietyt polut valikoituivat hänen kuljettavikseen.

Minun oma polkuni alkoi Raumalla vuonna 1958. Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitoksesta valmistuin luokanopettajaksi vuonna 1982. Elämänurani tein kuitenkin aluetoimittajana Satakunnan Kansassa. Olen työskennellyt taloustoimittajana, tuottajana ja verkkotoimittajana. Aluetoimittajana olen perehtynyt erityisesti eteläisen Satakunnan asioihin kunnallispolitiikasta ympäristöasioihin, yrityselämään, kulttuuriin ja historiaan.

Vuodesta 1998 lähtien toimin myös sivutoimisena yrittäjänä atk-alalla. Markkinointiviestintään perehdyin säkyläläisessä Sataviestintä Ky:ssä.

Tällä hetkellä olen viestintäkonsulttina Euran kunnassa. Harrastan lukemista, musiikkia, elokuvia ja nikkarointia. Kiinnostuksen kohteena on elämän monimuotoisuus.