Pia Valkonen

Miksi rakennusalan yrittäjä haluaa kirjoittaa pitkiä juttuja?

Olen 56-vuotias rakennusalan yrittäjä kaukaa Suomen nälkärajalta Rautavaaralta.

Koska opiskelen Helsingin psykoterapiainstituutissa työyhteisösovittelijaksi ja haluan jatkaa samassa oppilaitoksessa vielä ratkaisukeskeiseksti psykoterapeutiksi, minun on tehtävä toimittajan töitä sivutöinäni kustantaakseni opintoni.

Alkuperäiseltä koulutukseltani olen Tampereen yliopiston toimittajatutkinnon käynyt wanna be slavisti. Opiskelin innokkaammin yliopistossa venäjän kieltä kuin journalistiikkaa. Tuhosin oman toimittajan työurani kaatamalla Neuvostoliittoa muiden Moskovassa asuneiden kanssa lukuvuotena 1990 – 1991.

Neuvostoliiton kohtalonvuonna kaatui Uusi Suomi ja kun palasin kotimaahan, ei ollut yhtään toimittajan paikkaa missään auki. Niinpä hain töihin muun muassa maaseudun sivistysliittoon sekä Kuopion kaupunginteatterin kuiskaajaksi.

En päässyt kumpaankaan työhön.

Koska olin muuttamassa Helsingistä Kuopioon tulevan aviomieheni perässä, otin vastaan mitä sain. Työskentelin kansanopiston äidinkielen opettajana, työvoimapiirin tiedottajana ja lopulta Suomen Demokraattisen liiton piirisihteerinä.

Vuoden 1995 eduskuntavaalityön jälkeen minut pestasi Kansan Uutiset Pohjois-Savon aluetoimittajaksi. Kansan Uutiset unohti minut perättäisille äitiyslomille 2000-luvun vaiheessa. Synnytettyäni kaksi puoliksi venäläistä tytärtä miltei saman vuoden puolella olikin päätyöni ja tehtäväni olla cp-vammaisen esikoisen sekä aktiivilentopalloilijakuopuksen äiti siihen asti, kunnes esikoiseni muutti Savosta Vuosaareen omaan vuokra-asuntoonsa. Mahdollisimman kauas äidistä!

Äitiyden lomassa kolumnoin sekä Kansan Uutisiin että Tiedonantajaan ja toimin kahden ortodoksisen lehden päätoimittajana sekä yhden teologisen julkaisun toimitussihteerinä. Kiinnostavin jakso Suomen ortodoksisen kirkon leivissä oli Aamun Koitto -lehden päätoimittajuus, kun isä Mitro oli EU-ehdokkaana.

Matkan varrella olen opiskellut lisää: yleistä teologiaa, kirjallisuustieteitä, kirjoittamista, hieman kasvatustieteitä, johtamisen ja yrittämisen erityisammattitutkinnon, parit isännöitsijäkurssit ja  Suomen johtamistaidon opistolla työnohjaajaksi.

Olen ollut itse mukana politiikassa ja vetänyt sekä omiani että vasemmistonaisten ja myös iisalmelaisen kokoomuslaisen kartanonisännän vaalikampanjoita.

Mottoni on: Työurasta viis, pääasia, että on mummona mitä muistella!

Pia Valkonen
Lehtipiika ja Lapiomies Oy:n toimitusjohtaja

”Pia Valkonen on monipuolisesti sivistynyt, laajakatseinen ja taitava kirjoittaja. Hänellä on pitkäaikainen kokemus toimittajantyöstä.”
”Kaikki toimeksiannot Pia on hoitanut ammattitaidolla ja tinkimättä. Suosittelen.”

Antti Sarvela

Töllötin, päätoimittaja