Peter Björkas

Människorna i centrum, i ord, bild och handling!Kuvassa Peter Björkas

Det var ledstjärnan för journalistiken i Vasabladet, tidningen jag jobbade på i nästan fyra decennier. Namn som Birger Thölix, Tor Högnäs, Pelle Kevin, Anna-Lisa Sahlström och Dennis Rundt är kända långt utanför landskapets gränser. Bara för att nämna några.

Det var i deras krets jag från dag ett på redaktionen impregnerades med det människonära berättandet i ord, bild och presentation, så till den grad att det numera sitter i mina gener.

På redaktionen jobbade jag så gott som med allt utom chefredaktörsskapet: reporter, redigerare, redaktionssekreterare, nyhetschef, nattchef…

Blev tidningens första designchef genom tiderna och dekorerade redaktionens väggar med ett otal layoutpriser i internationella tävlingar.

Vasabladet var också en av de första tidningarna i Norden som ersatte Gutenbergs 500-åriga teknik med datorer. Jag hade nöjet att från redaktionens sida leda många omvälvande teknikprojekt fram till min pensionering som redaktionell utvecklingschef.

Och genom alla projekt och omvälvningar vibrerade grundtonen ständigt på redaktionen: Människorna i centrum!

Utanför jobbet har jag redigerat och layoutat ett antal böcker, bland andra Vasa arbetarinstituts 100-årshistorik, Matts Anderséns ”När himlen faller ner”, en populärvetenskaplig berättelse om meteoritkratern Söderfjärden och Vasa jazzklubbs historik på två språk. Senaste är ”Liten blir mycket större. Vasa Andelsbank 80 år”, också den på två språk.