Matti Mörttinen

Matti Mörttinen

Olen syntynyt vuonna 1958 maaseutuyrittäjien perheeseen Päijät-Hämeessä, mutta pirkanmaalaistunut jo 40 vuotta sitten.

Perheeni on elämäni, luonto on henkinen turvapaikkani.

Välillä asuin 7 vuotta pääkaupunkiseudulla, mutta silloinkin ja kaikkiaan päivälleen 39 vuoden ajan työnantajani oli Tampereen Kirjapaino Oy tai jokin muu sen jälkeen Aamulehteä kustantanut yhtiö.

Ensimmäiset journalistiset tekstini kirjoitin englanniksi kalifornialaisen high schoolin lehteen. Yliopisto-opintoni jäivät sittemmin kesken, mutta aikuisena olen opettanut kahdeksassa suomalaisessa korkeakoulussa ja muun muassa vetänyt paneelikeskusteluja kolmella kielellä.

Ammatilliset intohimoni ovat olleet moninaiset teatterista turvallisuuspolitiikan kautta urheiluun, mutta yli muiden ovat nousseet EU-asiat, EU-asiat ja EU-asiat sekä yhdysvaltalaisen elämän monenkirjavat kuviot.

Päätin Aamulehti-urani lehden pääkirjoitukset kirjoittaneen artikkelitoimituksen päällikkönä keväällä 2019. Vuonna 2020 olin neuvonantajana Sitrassa, jolle laadin huomiota herättäneen raportin Suomen valtionjohdon toiminnasta koronakriisin ensimmäisinä kuukausina.

Nykyisin teen tietokirjoja ja kirjoitan sekä puhun kolumneja mm. Yleisradiolle. Elämäkertani tamperelaisen teollisuuden yhtenä salaisena pelastajana sotien jälkeen toimineesta asekauppias Shlomo Zabludowiczista ilmestyi syksyllä 2021. Aiemmat, yhdessä Lauri Nurmen kanssa Into Kustannukselle urakoimani kirjat ovat käsitelleet presidentti Niinistöä ja pääministeri Rinnettä.

Mitä Missä Milloin -kirjaan olen kirjoittanut vuosittain vuosikerrasta 1998 alkaen.

Tietokirjan tekemisestä on tullut uusi intohimoni. Kirjailijalla on suoranainen pakko mutta myös ilo sukeltaa aiheeseensa syvemmälle kuin uutistoimittajan. Olen havainnut kohteiden ja haastateltavien luottavan juuri kirjailijaan. Kirja on pysynyt mediumina arvossaan läpi sähköisten myrskyjenkin.

Tähän luottaen teen myös tarinat yrityksistä, sillä yrityksethän ovat ihmisiä. Ainakaan niitä ei olisi ilman ihmisiä.

EU:n henkisen perustajaisän Jean Monnet’n sanoin: mikään ei tapahdu ilman ihmisiä, mutta mikään ei ole pysyvää ilman instituutioita.