Matti Marjamäki

Matti Marjamäki

Maantieteelle ei voi juuri mitään

Olen Matti Marjamäki, tamperelainen toimittaja, muodollisesti eläkkeellä, mutta jatkan edelleen kirjoittamista ja julkaisemista, joita olen tehnyt pian 40 vuotta. Parisenkymmentä viime vuotta ennen syksyllä 2017 alkanutta eläkettä olin päivälehden toimittaja, omimpina alueinani talous ja politiikka. Jutut suurista ja pienistä yrityksistä ja yrittäjistä, aluetaloudesta ja elinkeinopolitiikasta olivat jokaviikkoista ruokaa.

Aiemmin olen päätyökseni toimittanut vientiä ja muuta kansainvälistä kauppaa käsitteleviä oppi- ja käsikirjoja sekä sivutöinä editoinut ympäristönsuojelun oppikirjoja ja yhden kansainvälistä kauppaa käsittelevän väitöskirjan ja kirjoittanut artikkeleita tietokirjoihin.

Runsaat neljä vuotta olin YK:n kehitysohjelman UNDP:n töissä kehitysmaissa. Myös ne työt olivat lehdentekoa ja tiedottamista ynnä hiukan projektihallintoa. Tällä vuosituhannella työmatkat toimittajana kehitysmaihin ovat pitäneet kutakuinkin ajan tasalla globaalitaloudesta ja kehityskysymyksistä. Kyydissä pitää sekin, että olen yksi The Ulkopolitistin, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneen nettijulkaisun kielenhuoltajista.

Peruskoulutukseltani olen talousmaantieteilijä Turun yliopistosta. Alan töitä tein vain kolmisen vuotta yliopiston projekteissa, joissa niissäkin työ painottui kirjoittamiseen ja julkaisemiseen. Tieteellisiksi luokiteltavia julkaisuja minulla on tasan kaksi.

Maantieteelle emme voi mitään, mutta Suomi ei ole itää eikä länttä, vaan paljon kauempana pohjoisessa, kuten edesmennyt professori Ilmari Hustich kerran lausui. En minäkään voi mitään. Se näkökulma on pysynyt läpi vuosien. Tiettävästi vain Pietari Suuri aikanaan voi jotain, rakennuttamalla Pietarin.