Arto Murtovaara

Olen 66-vuotias eläkkeellä oleva tamperelainen toimittaja. Olen työskennellyt toimittajana yli 43 vuotta. Viimeisin tekemäni juttu on kesäkuussa julkaistu, 2019 vuoden nuoren taiteilijan Nastja Säde Rönkön videohaastattelu. Olen tehnyt kaikki reilusti yli 30 vuoden nuori taiteilija-haastattelua Tampereen taidemuseolle.

Olen syntynyt ja käynyt kouluni Kuusamossa. Opiskelin toimittajatutkinnossa Tampereen yliopistossa ja työskentelin pääosin painetun viestinnän parissa, mutta myös Yleisradion alueellisessa ja valtakunnallisessa uutistuotannossa. Sanomalehti Kalevaan asetuin 1985 ja pesti kesti kaikkiaan 25 vuotta; ensin aluetoimittajana sekä esimiehenä Raahessa, sitten Oulussa vs. uutispäällikkönä sekä tuottajana vastuullani kaikki Kalevan teemaliitteet. Jakkarani oli 2005 kolme kuukautta Helsingissä ja sen jälkeen istuin uutistoimituksessa, mutta tein töitä yli osastorajojen kulttuuriin, talouteen, politiikkaan, ulkomaihin – Bodom –käräjien jälkeen myös laajempia rikosjuttuja.

Kiersin vuodesta 1988 lähtien jazz-festivaaleja, -konsertteja ja -tapahtumia kirjoittaen ja kuvaten parikymmentä vuotta. 1990-luvun puolivälistä lähtien kirjoitin Kalevaan myös viineistä – ruokasivuista minulla oli osavastuu jo ajankohtaistoimituksen aikoihin.

Lapseni syntymän myötä otin yhtiöltä 2009 vastaan paljon puhutun, mutta vähän kehutun eläkepaketin. Sen aikana tein Kalevan sunnuntaisivuille laajoja henkilökuvia lähinnä kulttuuripersoonista, kuten Kirsi Kunnas tai Outi Heiskanen.

Matkan varrella on tullut työstettyä pari, kolme pienempää historiikkia, käännettyä yksi sarjakuva-albumi. Viime vuosina olen toimittanut kahta eri aikakausijulkaisua. Uskallan siis käyttää itsestäni määritelmää erikoistunut yleistoimittaja.