Arto Murtovaara
Olen 66-vuotias eläkkeellä oleva tamperelainen toimittaja. Olen työskennellyt toimittajana yli 43 vuotta. Viimeisin tekemäni juttu on kesäkuussa julkaistu, 2019 vuoden nuoren taiteilijan Nastja Säde Rönkön videohaastattelu. Olen tehnyt kaikki reilusti yli 30 vuoden nuori taiteilija-haastattelua Tampereen taidemuseolle.
Olen syntynyt ja käynyt kouluni Kuusamossa. Opiskelin toimittajatutkinnossa Tampereen yliopistossa ja työskentelin pääosin painetun viestinnän parissa, mutta myös Yleisradion alueellisessa ja valtakunnallisessa uutistuotannossa. Sanomalehti Kalevaan asetuin 1985 ja pesti kesti kaikkiaan 25 vuotta; ensin aluetoimittajana sekä esimiehenä Raahessa, sitten Oulussa vs. uutispäällikkönä sekä tuottajana vastuullani kaikki Kalevan teemaliitteet. Jakkarani oli 2005 kolme kuukautta Helsingissä ja sen jälkeen istuin uutistoimituksessa, mutta tein töitä yli osastorajojen kulttuuriin, talouteen, politiikkaan, ulkomaihin – Bodom –käräjien jälkeen myös laajempia rikosjuttuja.
Kiersin vuodesta 1988 lähtien jazz-festivaaleja, -konsertteja ja -tapahtumia kirjoittaen ja kuvaten parikymmentä vuotta. 1990-luvun puolivälistä lähtien kirjoitin Kalevaan myös viineistä – ruokasivuista minulla oli osavastuu jo ajankohtaistoimituksen aikoihin.
Lapseni syntymän myötä otin yhtiöltä 2009 vastaan paljon puhutun, mutta vähän kehutun eläkepaketin. Sen aikana tein Kalevan sunnuntaisivuille laajoja henkilökuvia lähinnä kulttuuripersoonista, kuten Kirsi Kunnas tai Outi Heiskanen.
Matkan varrella on tullut työstettyä pari, kolme pienempää historiikkia, käännettyä yksi sarjakuva-albumi. Viime vuosina olen toimittanut kahta eri aikakausijulkaisua. Uskallan siis käyttää itsestäni määritelmää erikoistunut yleistoimittaja.
Eila Lokka
Energinen ja utelias viestintäammattilainen
”Olen vuonna 1973 syntynyt toimittaja, viestinnän asiantuntija ja kouluttaja Ylöjärveltä. Teen laaja-alaisesti sisällöntuotantoa, viestintää ja koulutuksia yritykseni Enerzia Koulutus ja Viestintä kautta.
Valmistuin vuonna 1992 filosofian maisteriksi Oulun yliopistosta pääaineenani yleinen historia ja sivuaineina Suomen ja Skandinavian historia, taidehistoria, klassillinen arkeologia ja latina. Tie vei graduvaiheessa Suomen Rooman Instituutin Villa Lanten kautta Englantiin, jossa kouluttauduin lopulta historianopettajaksi.
Lehtijuttuja olen tehnyt hyvin monipuolisesti aikakauslehdistä ammatti-, asiakas- ja jäsenlehtiin saakka. Aikakauslehtiasiakkaitani ovat olleet Kauneus & Terveys, Matkaopas- ja Matka-lehdet sekä Opettaja-lehti. Ammattilehtiasiakkaitani ovat olleet mm. Poratek Uutiset, Pelma, Volvo Visiitti ja DB-Schenkerin Network-lehti.
Olen työskennellyt myös YLEn Oulu-radion kesätoimittajana, tiedotussihteerinä, tiedottajana, copywriterinä mainostoimistoissa, paikallislehtien toimittajana, viestintäkonsulttina Helsingissä ja verkkotoimittajana. Uteliaana kaksosluonteena olen kartuttanut työkokemusta myös mm. museo-oppaana, Aurinkomatkojen Rooman matkaoppaana sekä viestintäkouluttajana Kiipulassa.
Tällä hetkellä minulla on työn alla kaksi kirjaa: AGCO Powerin historiikin lisäksi kirjoitan Pirkanmaan Kulttuurirahaston tuella Kävelyretkiä jugendtalojen Tampereella -arkkitehtuuriopasta. Teos ilmestyy Museokeskus Vapriikin kustantamana loppuvuodesta 2022.
”Vierivä kivi ei sammaloidu”
Työni parasta antia on päästä sukeltamaan uusiin asioihin ja uusille toimialoille. Opiskelen jatkuvasti uutta. Olen opiskellut myös tiedottajan tutkinnon ja viestinnän opettajaksi Tampereen opettajakorkeakoulussa. Lisäksi ansioluettelosta löytyvät kirjoittamisen perus- ja aineopinnot sekä yrittäjän ja sähköisen markkinoinnin ammattitutkinnot. Parhaillaan opiskelen Tampereen avoimessa yliopistossa journalistiikkaa suuntautumisalana televisio- ja radiotyö.
Vapaa-ajalla rentoudun lukemalla, kirjoittamalla, jumppaamalla, tanssimalla, ratsastamalla, matkustelemalla lämpimissä maissa sekä ulkoillen ja ruokaa laittaen perheeni ja ystävieni kanssa.”
Erik Ahonen
Opiskelin Tampereen yliopistossa filosofiaa ja sivuaineena mm. tiedotusoppia. Valmistuin filosofian maisteriksi jo työelämään siirtyneenä vuonna 1990.
Nuorena tein koulun ja opiskelun lomassa monia sekalaisia töitä mm. postissa, puisto-osastolla, siivoojana ja tehtaiden liukuhihnaduunarina.
Toimittajaksi ryhdyin pikkuhiljaa 1980-luvun alkupuolella ja kirjoittelin esimerkiksi Kansan Lehteen, Hämeen Kansaan, Uuteen Suomeen sekä musiikkilehtiin kuten Soundiin ja Rytmiin. Vuonna 1988 minut palkattiin Aamulehteen, jossa työskentelin vakituisena toimittajana syksyyn 2015 asti. Tuolloin päätin ottaa yt-neuvottelujen yhteydessä eropaketin, mutta kirjoitan edelleen lehteen kolumneja.
Suurimman osan ajastani Aamulehdessä olin kulttuuritoimittaja, mutta työskentelin välillä myös ulkomaantoimituksessa, Helsingin uutistoimituksessa, Aamulehden ensimmäisenä verkkotoimittajana ja tietokonesivujen toimittajana. Vuosina 2006-2008 olin virkavapaalla ja toimitin Tanskasta suomeksi Bonnierin Digikuva-lehteä. Vuonna 2010 olin kolme kuukautta työkierrossa STT:n uutistoimituksessa Helsingissä.
Teen mielelläni kaikenlaisia juttuja uutisista arvosteluihiin, mutta erityisesti pidän haastatteluista, joiden yhteydessä pääsen tutustumaan itselleni uusiin asioihin ja ympäristöihin.
Harrastuksiini kuuluvat musiikki, lukeminen, uutisten seuraaminen, kilpa-autoilu tietokoneella, penkkiurheilu ja rauhalliset kävelylenkit.
Matti Marjamäki
Maantieteelle ei voi juuri mitään.
Olen Matti Marjamäki, tamperelainen toimittaja, muodollisesti eläkkeellä, mutta jatkan edelleen kirjoittamista ja julkaisemista, joita olen tehnyt pian 40 vuotta. Parisenkymmentä viime vuotta ennen syksyllä 2017 alkanutta eläkettä olin päivälehden toimittaja, omimpina alueinani talous ja politiikka. Jutut suurista ja pienistä yrityksistä ja yrittäjistä, aluetaloudesta ja elinkeinopolitiikasta olivat jokaviikkoista ruokaa.
Aiemmin olen päätyökseni toimittanut vientiä ja muuta kansainvälistä kauppaa käsitteleviä oppi- ja käsikirjoja sekä sivutöinä editoinut ympäristönsuojelun oppikirjoja ja yhden kansainvälistä kauppaa käsittelevän väitöskirjan ja kirjoittanut artikkeleita tietokirjoihin.
Runsaat neljä vuotta olin YK:n kehitysohjelman UNDP:n töissä kehitysmaissa. Myös ne työt olivat lehdentekoa ja tiedottamista ynnä hiukan projektihallintoa. Tällä vuosituhannella työmatkat toimittajana kehitysmaihin ovat pitäneet kutakuinkin ajan tasalla globaalitaloudesta ja kehityskysymyksistä. Kyydissä pitää sekin, että olen yksi The Ulkopolitistin, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneen nettijulkaisun kielenhuoltajista.
Peruskoulutukseltani olen talousmaantieteilijä Turun yliopistosta. Alan töitä tein vain kolmisen vuotta yliopiston projekteissa, joissa niissäkin työ painottui kirjoittamiseen ja julkaisemiseen. Tieteellisiksi luokiteltavia julkaisuja minulla on tasan kaksi.
Maantieteelle emme voi mitään, mutta Suomi ei ole itää eikä länttä, vaan paljon kauempana pohjoisessa, kuten edesmennyt professori Ilmari Hustich kerran lausui. En minäkään voi mitään. Se näkökulma on pysynyt läpi vuosien. Tiettävästi vain Pietari Suuri aikanaan voi jotain, rakennuttamalla Pietarin.
Matti Mörttinen
Olen syntynyt vuonna 1958 maaseutuyrittäjien perheeseen Päijät-Hämeessä, mutta pirkanmaalaistunut jo 40 vuotta sitten.
Perheeni on elämäni, luonto on henkinen turvapaikkani.
Välillä asuin 7 vuotta pääkaupunkiseudulla, mutta silloinkin ja kaikkiaan päivälleen 39 vuoden ajan työnantajani oli Tampereen Kirjapaino Oy tai jokin muu sen jälkeen Aamulehteä kustantanut yhtiö.
Ensimmäiset journalistiset tekstini kirjoitin englanniksi kalifornialaisen high schoolin lehteen. Yliopisto-opintoni jäivät sittemmin kesken, mutta aikuisena olen opettanut kahdeksassa suomalaisessa korkeakoulussa ja muun muassa vetänyt paneelikeskusteluja kolmella kielellä.
Ammatilliset intohimoni ovat olleet moninaiset teatterista turvallisuuspolitiikan kautta urheiluun, mutta yli muiden ovat nousseet EU-asiat, EU-asiat ja EU-asiat sekä yhdysvaltalaisen elämän monenkirjavat kuviot.
Päätin Aamulehti-urani lehden pääkirjoitukset kirjoittaneen artikkelitoimituksen päällikkönä keväällä 2019. Vuonna 2020 olin neuvonantajana Sitrassa, jolle laadin huomiota herättäneen raportin Suomen valtionjohdon toiminnasta koronakriisin ensimmäisinä kuukausina.
Nykyisin teen tietokirjoja ja kirjoitan sekä puhun kolumneja mm. Yleisradiolle. Elämäkertani tamperelaisen teollisuuden yhtenä salaisena pelastajana sotien jälkeen toimineesta asekauppias Shlomo Zabludowiczista ilmestyi syksyllä 2021. Aiemmat, yhdessä Lauri Nurmen kanssa Into Kustannukselle urakoimani kirjat ovat käsitelleet presidentti Niinistöä ja pääministeri Rinnettä.
Mitä Missä Milloin -kirjaan olen kirjoittanut vuosittain vuosikerrasta 1998 alkaen.
Tietokirjan tekemisestä on tullut uusi intohimoni. Kirjailijalla on suoranainen pakko mutta myös ilo sukeltaa aiheeseensa syvemmälle kuin uutistoimittajan. Olen havainnut kohteiden ja haastateltavien luottavan juuri kirjailijaan. Kirja on pysynyt mediumina arvossaan läpi sähköisten myrskyjenkin.
Tähän luottaen teen myös tarinat yrityksistä, sillä yrityksethän ovat ihmisiä. Ainakaan niitä ei olisi ilman ihmisiä.
EU:n henkisen perustajaisän Jean Monnet’n sanoin: mikään ei tapahdu ilman ihmisiä, mutta mikään ei ole pysyvää ilman instituutioita.
Risto Majaniemi
Valmistuin Tampereen yliopistosta 80-lopulla pääaineenani tiedotusoppi.
Olen ollut journalistina yli 30 vuotta. Urani alkoi Ylessä ja sitten Radio 957:ssa Tampereella 80-luvun lopussa.
Keväällä -90 tie vei Yleen perustamaan RadioMafia-kanavaa. Olin yksi kanavan kymmenestä team leaderista, jotka rakensivat sen ohjelmiston. Ylessä viihdyin viisi vuotta. Sitten lähdin yrittäjäksi.
Halusin seurata Itä-Euroopan murrosta ja ryhdyin ulkomaan freelanceriksi. Työskentelin mm. Ilta-Sanomille, Tekniikka&Talous -lehdelle, Aamulehdelle ja Talouselämälle. Kiersin Itä-Eurooppaa. Sitten asetuin Unkariin Budapestiin Ylen TV-uutisten ja ajankohtaistoimituksen kirjeenvaihtajaksi 1998. Jatkoin myös työskentelyä lehdille.
Muutin takaisin Tampereelle Unkarin liityttyä EU:hun 2004 lopulla. Suomeen muuttamisen jälkeen olen työskennellyt sekä TV:lle että lehdille kuten Kauppalehti ja Suomen Kuvalehti. Samalla olen tehnyt lukuisia haastavia ja kiinnostavia video- ja TV-projekteja yritysten sekä julkisten organisaatioiden ja ministeriöiden kuten TEM ja STM kanssa.
Olen siis tarinankerronnan ammattilainen, monipuolinen ja monitaitoinen sellainen. Ja laaja kokemus tuo laajan pohjan eläytyä ja ymmärtää. Se tuo kyvyn nähdä asioista oleellinen, ja nostaa se esiin.
Pitkä ura lehtijournalistina sekä TV:n uutis- ja ajankohtaiskokemus on hionut kieleni selkeäksi ja ytimekkääksi. Siinä tunteilla ja tunnelmilla on faktojen ohella tärkeä rooli.
Vapaa-ajalla käyn kuntosalilla ja avantouimassa sekä pyöräilen. Sanomalehdet, kirjat ja lukeminen ovat olleet aina intohimoni. Samoin elokuvat sekä nykyisin laadukkaat suoratoistosarjat. Matkustaminen on aina ollut minulla verissä. Sekä pohjaton uteliaisuus ihmisiä ja kaikkea uutta kohtaan.
Kirjoitin ylioppilaaksi Harjavallan lukiosta vuonna 1988. Seuraavana syksynä ryhdyin opiskelemaan psykologiaa Tampereen yliopistossa. Sivuaineisiini kuuluivat muun muassa filosofia, kirjallisuustiede, sosiaaliantropologia, sosiaalipsykologia ja tiedotusoppi.
Opintoni jäivät kesken. Kun kiinnostavia töitä oli koko ajan tarjolla, en malttanut olla tekemättä niitä.
Kävin kesätöissä 13-vuotiaasta lähtien. Tienasin rahaa mansikkamaalla, sokerijuurikaspellolla, Harjavallan kaupungin puutarhaosastolla ja Kemiran lannoitetehtaalla. Jaoin mainoksia ja ilmaisjakelulehtiä monen vuoden ajan.
Tampereelle muuton jälkeen olin kesän 1989 töissä Servi Systemsillä ja kesän 1990 valtionhallinnon harjoittelijana Tampereen yliopiston psykologian laitoksella. Vuosina 1991–1993 tein lastenhoitajan sijaisuuksia Kuusikon erityislastenkodissa.
Ensimmäiset juttuni Tampereen yliopiston opiskelijalehteen Aviisiin kirjoitin vuonna 1990. Vähitellen aloin kirjoittaa muuallekin. Suomen merkittävintä musiikkilehteä Soundia rupesin avustamaan vuonna 1993. Minusta tuli Soundin toimitussihteeri vuonna 2001 ja toimituspäällikkö vuonna 2008. Tehtäviini kuuluivat ideoinnin, kirjoittamisen ja editoinnin ohella kaikki lehden tekemiseen liittyneet käytännön asiat.
Sanoin itseni irti Soundista keväällä 2013. Lopetin työt seuraavana syksynä. Olin kyllästynyt työhön, joka kiersi samaa rataa kuukaudesta toiseen. Tyttäremme syntyi tammikuussa 2014. Olin hänen kanssaan kotona syksyyn 2015 asti.
Soundin lisäksi olen tehnyt isoja juttuja muun muassa Aamulehteen, Kansan Uutisiin, Imageen, Suomen Kuvalehteen ja Suomen musiikintekijät ry:n jäsenlehteen. Viime aikoina olen kirjoittanut lähinnä Suomen Kuvalehteen.
Juttujeni aiheet liittyvät usein kulttuuriin, mutta olen kirjoittanut myös urheilusta, teknologiasta ja politiikasta. Esimerkiksi pitkä Wikipedia-artikkeli Britannian kaivoslakosta vuosina 1984-1985 viittaa enimmäkseen kirjoittamaani juttuun.
Olen myös tuottanut erilaisia tekstejä yrityksille ja tapahtumille, viimeksi Pori Jazzille.
Vuosina 1994–2002 olin mukana kokoamassa ja toimittamassa Radiomafian Suomen virallinen lista-ohjelmaa.
Olen toimittanut laajoja musiikkikansioita ja erilaisia kokoelmia useille levy-yhtiöille (suomalaisen vaihtoehtorockin historia, suomalaisen rockin 1980-luku, Dingo, Leevi & The Leavings, Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Kauko Röyhkä, Stone ja niin edelleen). Olen myös kirjoittanut paljon levynkansitekstejä.
Soundiin kirjoittamistani suomalaisten muusikoiden henkilökuvista on koottu kirja (Tero Alanko ja Petri Silas: Neljäs Sukupolvi, Johnny Kniga, 2006). Tekstejäni on mukana suomalaisen populaarimusiikin historian kertoneessa Suomi soi 1-4 -kirjasarjassa (Tammi, 2004-2005).
Vuonna 2016 Suomen tietokirjailijoiden liitto ja Alfred Kordelinin säätiö myönsivät minulle työskentelyapurahat tietokirjan tekemiseen.
Asun lähellä Tampereen keskustaa 1950-luvulla rakennetussa isossa paritalossa. Perheeseeni kuuluvat puoliso, kaksi lasta ja koira. Vapaa-aikani vietän mieluiten kotona.