Hellevi Karppinen

Rakastan sanoja, kieltä, tarinoita. Ne ovat kulkeneet mukanani monessa, läpi elämän. Kirjoitetulla kielellä olen aina luonut tarinoita, ilmaissut tunteita, selvitellyt faktoja, vaikuttanut ja ratkaissut ongelmia.

Hellevi Karppinen

Minua miellyttää paitsi oma kirjoittaminen, myös muiden kirjoittamien tarinoiden hauduttaminen, ilmaisun kirkastaminen ja rehti pilkunviilaus. Kielenhuoltajana työni on kuin auton korjaamista. Paikallistan mahdolliset viat ja korjaan ne. Joskus toki riittää pelkkä tarkistaminen ja aivan pieni kiillotus.

En halunnut koskaan ryhtyä asiakaspalvelijaksi, opettajaksi tai yrittäjäksi. Näitä kaikkia asioita olen tehnyt muodossa tai toisessa, ja valintaan voin olla tyytyväinen. Suurimman osan työurastani olen ollut opettaja: tuntiopettaja toisella asteella, luokanopettaja pienessä kyläkoulussa ja pisimpään äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja yläkoulussa. Nyt toimin tekstityöläisenä omassa yrityksessäni. Koen, että tässä työssä olen kunnon duunari. Käärin hihat ja työstän tekstejä ilokseni. Työhön sisältyy ilman muuta myös ihmisten palvelu ja tavallaan jopa opettajuus.

Hyvänkin kirjoittajan onnistunut teksti kaipaa lopuksi ulkopuolisen silmin tehdyn oikoluvun tai editoinnin. Näin itse tarina, sen päähenkilö ja kirjoittajan luovuus pääsevät paremmin esille. Kirjoittajan täytyy saada keskittyä hyvän jutun luomiseen luottaen siihen, että lopputulos käy vielä läpi asiallisen kielentarkistuksen ja stilisoinnin.

Olen jo vuosia saanut editoida Teemu Järventien yritystarinoita. Saan käsiini taitavien kirjoittajien kertomuksia yrittäjien elämästä. Ne ovat aina olleet samalla lukunautinto, eivät puiseva ansioiden luettelo. Yrittäjät ovat tarinoissa ihmisiä kaikkine värisävyineen.

Hellevi Karppinen, tekstityöläinen
www.kielikeino.fi

  • FM (suomen kieli)
  • äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
  • KM (hallinto, suunnittelu ja tutkimus)
  • luokanopettaja
  • kirjoittamisen perusopinnot
  • vastaanottovirkailija